Lymfe drainage

 

 

Manuele lymfedrainage is een zachte vorm van massage  die  zich richt op het beïnvloeden van het lymfesysteem.              

 

Toepassing van lymfedrainage: 

·         zwellingen na een ongeval of verstuiking

·         zwellingen door oedeemvorming

·         preventief in voorbereiding en nabehandeling van bijvoorbeeld chirurgische ingrepen als                            ooglidcorrecties

 ·         onrustige benen, ook wel “restless legs” genoemd

·         spierpijnen en spierletsels

·         klachten als gevolg van stress, slapeloosheid of concentratieverlies

 ·         zwangerschap (zorgt vaak voor vochtophoping in de benen) 

 

Door vele oorzaken kan het lymfesysteem moeite hebben om voldoende vocht af te voeren waardoor ophoping van vocht ontstaat.

Als je bijvoorbeeld een lange dag op je benen hebt gestaan zonder veel te lopen is de kans groot dat je ’s avonds een drukkend en/of pijnlijk gevoel in je benen hebt. Dat komt doordat je te veel vocht in je benen vast houdt. Elke cel kan een bepaalde hoeveelheid vocht bevatten. Zodra de maximale hoeveelheid is bereikt komen de celwanden onder spanning te staan, wat pijn en een vermoeid gevoel veroorzaakt.

In een gezonde en fitte toestand is het vaak voldoende om met een ontspannende wandeling te zorgen voor de nodige afvoer. Ritmisch samentrekkende spieren zorgen namelijk voor het omhoogstuwen van vocht waardoor de druk vermindert.

Indien het lymfesysteem deze afvoer niet goed aankan, ontstaat een probleem.


Oorzaken kunnen heel divers zijn. Hoge bloeddruk, problemen in de doorlaatbaarheid van de vaatwanden, te laag suikerniveau in het bloed, stagnerende lymfeknopen, blokkades in het lymfesysteem doordat lymfeknopen zijn verwijderd na een operatie, etc.

Vaak kan een lymfedrainage het probleem aanmerkelijk verlichten of wegnemen. Indien het oedeem (structurele ophoping van vocht) is veroorzaakt doordat lymfeknopen verwijderd zijn, is een blijvende oplossing niet mogelijk. Verlichting echter wel waardoor meestal een resultaat bereikt kan worden waar goed mee te leven is.

Indien het probleem niet veroorzaakt wordt door weggenomen lymfeknopen, is vaak wel een blijvende verbetering te bereiken. Het zal wellicht nodig zijn dat u uw manier van leven wat aanpast, maar daarover krijgt u dan advies.

Manuele lymfedrainage is weliswaar een zachte vorm van massage maar het beïnvloedt het functioneren van uw systeem enorm. Het is daarom noodzakelijk dat u eerst met uw behandelende arts of fysiotherapeut overlegt, voordat eventuele behandelingen aanvangen.

Neem niet zomaar genoegen met uitspraken als: “Leer er maar mee leven”. Er is vaak een prima resultaat te bereiken.

 

 

Natuurlijk is het niet mogelijk om al uw vragen op deze site te beantwoorden. Bel gerust voor meer informatie: 06 - 48 40 96 66.