Bindweefsel massage

Deze vorm van massage wordt toegepast wanneer de oorzaak van de klachten liggen in een segmentale verstoring van het systeem. De sportmassage neemt de spierklachten wel weg maar soms blijven de klachten steeds terugkomen door dieper liggende oorzaak. Dan is bindweefselmassage een logische volgende stap naar je oplossing.


Bindweefselmassage is ook bijzonder effectief om tijdens je zwangerschap de vorming van striae te voorkomen.

  

Bindweefselmassage gaat uit van de segmentale opbouw van alles wat er zich in een lichaam bevindt. In een pril begin van de zwangerschap groeit er alleen wat eiwitten. Dan komen de stamcellen erin. (32 groepjes) Die stamcellen geven de eiwitten opdracht tot het vormen van de organen, spieren, zenuwen, vaten, botten enzovoorts. Het lichaam bestaat uit miljoenen onderdelen die allemaal gevormd zijn op aanwijzing van een stamcelgroepje. Eén zo’n stamcelgroep groeit later uit tot een wervel in de wervelkolom met de daarbij horende zenuwbaan en alles wat er aan die ene zenuwbaan hangt. Dat is een segment.

 

Als een van de onderdelen van zo’n segment langdurig verstoort raakt, geeft dat een negatieve prikkel in de zenuwbaan. Die prikkel gaat op den duur de andere elementen van dat segment beïnvloeden zodat het zomaar zou kunnen dat je last krijgt van elementen die in eerste instantie niets mankeren.

Om vast te stellen of er sprake is van een bindweefselzone en een bindweefselmassage dus zin heeft, doen we eerst een onderzoek. Dat onderzoek bestaat uit een uitgebreid vraaggesprek waarin een oorzaak en verleden van de klacht worden besproken. Daarna volgt een inspectie van de huid om te zien of er bindweefselzones zichtbaar zijn. Het onderzoek wordt afgesloten met een huidonderzoek waarbij gezocht wordt naar huidzones die anders reageren op prikkels.

De resultaten van dit onderzoek leiden tot een conclusie. Mocht een segmentale verstoring geconcludeerd worden, volgt er een behandelplan om het verstoorde segment tot rust te brengen.

 

Striae voorkomen

 

Striae is littekenvorming na scheuring van bindweefsel. Als je bindweefsel voldoende losmaakt voordat je zwangere buik groot wordt, hoeft het bindweefsel niet te scheuren en ontstaat er geen striae. Door een goede massage kun je de kans op striae minimaliseren.