Ingroeiende nagels

 

Wat is het?

 

Het gaat om een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelwal naast de nagel drukt en pijnklachten geeft. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt of een likdoorn vormen. Er heeft zich echter nog geen wondje gevormd.

 

We spreken dan van een ingroeiende nagel en deze fase is, als er geen behandeling volgt, een inleiding tot een echt ingegroeide nagel. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken.

 

In dit stadium spreken we van een ingegroeide nagel.

 

Voor behandeling hiervan moet men zich tot een arts wenden.

 

Zonder behandeling kan er rood, week weefsel ontstaan (wild vlees) en de nagel kan door de ontsteking loslaten. Hoe ontstaat een ingroeiende nagel? Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. De meest voorkomende oorzaak is het verkeerd knippen van de nagels. De nagels worden te kort geknipt en de hoekjes van de nagels worden verwijderd. Als de nagel dan weer gaat groeien, zal hij in de huid gaan drukken. De huid wil zich beschermen en vormt in eerste instantie eelt dat door voortdurende druk weer kan leiden tot een likdoorn in de nagelwal. Als de nagel uiteindelijk de huid heeft doorboord zal het lichaam in verweer komen en kan er een infectie ontstaan. De nagel kan ook ingroeien door het schoeisel. Bijvoorbeeld doordat de neus van de schoen te weinig ruimte biedt en de huid naast de nagel over de nagel zelf heen duwt. Soms is de vorm van de nagel de oorzaak. De nagel is in de hoogte bol van vorm waardoor de kans op ingroeien toeneemt. Een platte nagel groeit minder snel in. Een klap of stoot op de nagel kan er ook voor zorgen dat de nagel ingroeit.

 

 

Wat kan ik voor u doen?

 

Een ingroeiende nagel kan over het algemeen goed door een pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel glad gefreesd, en de nagel drukvrij gelegd. Een ingegroeide en ontstoken nagel moet in eerste instantie door een arts behandeld worden. Daarna kan ik de nagel begeleiden in zijn groei zodat de kans op opnieuw ingroeien kleiner wordt. Het is daarom raadzaam uw voeten regelmatig te laten verzorgen.

 

Wat kunt u zelf doen?

 

Houd na behandeling uw teen goed in de gaten.

 

Neem een voetbad met wat Biotex als er pijn en roodheid ontstaat en laat dagelijks een druppeltje Betadine of Sterilon in de nagelwal vallen.

 

Knip de nagels niet te kort en knip zeker geen hoekjes weg!

 

Draag goed passende schoenen die niet knellen en voldoende ruimte aan de tenen bieden, zowel in de breedte als in de lengte.

 

Wist u dat naarmate wij ouder worden de lengte van de voeten toeneemt?  Niet omdat ze gegroeid zijn maar omdat de banden wat slapper zijn geworden en de voet als het ware uitzakt.

 

Koop in dat geval uw schoenen een maat groter dan u gewend bent!

 

Neem maatregelen bij een beginnende ingroeiende nagel of ontsteking.