Eeltproblemen en kloven

 

Wat is eelt?

 

De bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid wordt eelt genoemd. Eelt is een verdikking van de hoornlaag waardoor de huid op een natuurlijke manier wordt beschermd. Eeltvorming is een normaal verschijnsel. Het komt voor op plaatsen die aan druk onderhevig zijn zoals de bal van de voet, de hiel  of de tenen. De hoeveelheid eelt die gevormd wordt verschilt van persoon tot persoon. Wanneer de aanmaak van cellen in de onderste laag van de huid en het afsterven en afschilveren van de cellen in de bovenste laag niet in evenwicht is, ontstaat overmatige eeltvorming. Overmatige eeltvorming is te herkennen aan de gele kleur die bij zeer dik eelt zelfs glazig kan zijn. Omdat eelt de neiging tot zwellen heeft kan er druk ontstaan op het onderliggende weefsel. Dit kan leiden tot pijn en een branderig gevoel. Afhankelijk van de plaats kan het eelt zacht zijn door de aanwezigheid van transpiratie of talg, of hard en brokkelig zoals onder de hiel of de rand onder de grote teen.

Het komt ook voor dat eelt aan de bovenlaag hard en geel is terwijl het aan de onderlaag zacht en wit is. Dit komt voor op grote en hoge drukplaatsen die vaak al langer bestaan. 

 

Hoe ontstaat eelt?

  

Eelt ontstaat door druk-, schuif-, wrijvings- en draaiingskrachten op de voet. De druk komt van binnenuit (de botten) en van buitenaf (de grond onder de voet). 

De druk kan ontstaan door de stand van de voet of door het schoeisel. Standafwijkingen van de voet of tenen kunnen overmatige eeltvorming veroorzaken. Door de verkeerde stand wordt de druk op een bepaalde plaats hoger dan normaal en wordt er extra eelt gevormd omdat de huid zich probeert te beschermen. Als dit op een heel klein gebied van de huid gebeurt, ontstaat er eelt dat naar binnen groeit. Dit noemen we een likdoorn. Hard en brokkelig eelt ontstaat bij een erg droge huid. De huid verliest zijn elasticiteit en scheurt. 

 

Wat kan ik voor u doen?

Het eelt wordt verwijderd door middel van snijden en frezen.  Dit is absoluut pijnloos, het gaat immers om dode huidcellen waar geen zenuwen in zitten. Regelmatige behandeling helpt problemen als likdoorns en kloven te voorkomen. De behandeling wordt afgesloten met het aanbrengen van een verzorgende crème. Deze houdt de huid zacht en soepel. Het is aan te raden om dagelijks een crème aan te brengen op uw voeten. Ik geef u graag advies over een voor u geschikte crème.

  

Wat kunt u er zelf aan doen?

 

Zorg voor goed passend schoeisel. De schoenen moeten de voet goed omsluiten              zonder te knellen.

 

Gebruik een goede crème om de huid van de voet te verzorgen. Een gezonde huid          zal minder snel eelt vormen.

Eventueel kunt u tussen de behandelingen door zelf wat eelt verwijderen met behulp van een eeltrasp.

  

Verzorgende crèmes en artikelen

Eeltreducerende crème

Klovenzalf

Eeltrasp