Zwemmerseczeem

  

 

Wat is het?

 

Zwemmerseczeem is een veel voorkomende schimmel infectie van de huid. De infectie begint vaak tussen de vierde en vijfde teen waarbij de huid een witte schilfering en soms kloofjes vertoont. In een ver gevorderd stadium kan er blaarvorming optreden. Op de voetzool uit het zich door blaasjes die, als ze ingedroogd zijn, een geelbruine kleur hebben. Aan de voetranden ziet u een rode schilfering. Naast de uiterlijke kenmerken is een schimmel goed te ruiken vanwege de penetrante geur die hij verspreidt. Jeuk en een branderig gevoel zijn ook veelgenoemde klachten. De infectie kan zich uitbreiden naar de nagel. 

Hoe ontstaat het?

De schimmel is besmettelijk en bevindt zich bijna overal in onze omgeving. In gemeenschappelijke douches, sauna’s e.d. komt de schimmel veel voor. Bij een afgenomen weerstand of een wondje aan de voet kan de schimmel toeslaan. Draag daarom in openbare ruimten altijd badslippers! Voor de schimmel is een donkere, vochtige en warme omgeving ideaal. In het bijzonder als de voet ‘s winters een groot deel van de dag in de schoen opgesloten is. In de zomer nemen de symptomen vaak af of lijken zelfs helemaal te verdwijnen omdat de voet veel meer aan de buitenlucht wordt blootgesteld. De schimmelsporen blijven wel aanwezig. Zodra de omstandigheden gunstiger worden voor de schimmel zal hij weer opleven.

 

Wat kan ik voor u doen?

De droge schilfertjes en de ingedroogde blaasjes worden machinaal weggeslepen met een eeltfreesje. Deze behandeling is pijnloos. Hiermee wordt een deel van de schimmel verwijderd. Bovendien kan de schimmeldodende crème, tinctuur of spray sneller inwerken op de huid. 

 

Wat kunt u zelf doen?

 

Behandel tweemaal daags de voeten met het schimmeldodende product.

 

Verschoon uw sokken dagelijks en was deze binnenste buiten, bij een zo hoog mogelijke temperatuur. Na het drogen sprayt u de sokken in.

 

Spray alle schoenen en wissel regelmatig uw schoenen. Na een volle dag dragen duurt het 24 uur voordat al het vocht weer uit de schoen verdwenen is.

 

Indien u zelf uw voeten verzorgt, zorg dan dat u uw eigen nagelknippertje, eeltvijl  enz. heeft. Zo kunt u besmetting van anderen voorkomen. Desinfecteer alles na gebruik met alcohol.

 

Gebruik zo min mogelijk zeep, zeker geen desinfecterende zeep. Spoel uw voeten goed af.

Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen en laat uw voeten even nadrogen.

De behandeling moet u voortzetten tot zeker 10 dagen na het verdwijnen van de symptomen. De huid moet de tijd krijgen om weerstand op te bouwen waardoor een nieuwe besmetting minder snel plaatsvindt.

  

Producten

 

Schimmel s topper met kwastje         

   

Schimmelspray                                  

  

Tea tree voetcrème