De Dornmethode

De Dorn-methode is een manier om gewrichten en wervels in hun oorspronkelijke stand terug te brengen, met als doel pijn en blokkades te verhelpen.

 

 Toepassing van de Dorn-methode:

·                      beenlengteverschil

·                      scheefstand in bekken of wervelkolom

·                      bekkeninstabiliteit

·                      rugklachten

·                      schouderklachten

·                      nekklachten

·                      hoofdpijn

  

De Dorn-methode vindt zijn oorsprong in Duitsland waar het een wijdverbreide en bewezen behandelmethode is.

 

Het is een vriendelijke en zachte methode waarbij gewrichten en ruggenwervels worden gecorrigeerd en bindweefsel wordt gemasseerd. Uitgangspunt van de Dorn-methode is een verschil in beenlengte, een veelvoorkomend probleem bij mensen met rugklachten.

 

Daardoor wordt het lichaamsgewicht verplaatst naar het korte been en komt de wervelkolom in een scheve of verdraaide houding.
Door de segmentale opbouw van het lichaam kan dat allerhande klachten geven aan bijvoorbeeld organen.

Het is een niet geheel pijnloze, maar wel een risicoarme, manuele methode welke wordt toegepast om gewrichten en wervels te corrigeren.

De Dorn-methode heeft als uitgangspunt dat correcties altijd onder beweging moeten plaatsvinden.
Pijn in je voeten, je knieën, je heupen en je rug wordt vaak veroorzaakt door beenlengteverschil en/of scheefstand van het heupgewricht of het heiligbeen. Deze scheefstand wordt gecorrigeerd door druk uit te oefenen op het scheefstaande bot of gewricht terwijl dat heen en weer wordt bewogen.
Bij elke wervel in de wervelkolom vertrekken de zenuwen naar alle onderdelen van je lichaam en verzorgen de daaraan gekoppelde interne organen en lichaamsdelen.
In principe is de Dorn-methode gericht op het creëren van een optimale ruimte zodat de zenuwen ongehinderd hun werk kunnen doen. De zenuwopeningen tussen de wervels zijn bij sommige wervels niet al te groot. Door scheefstand van één of meerdere wervels worden de betreffende zenuwen ingeklemd en hun functie beperkt waardoor er klachten kunnen ontstaan in de gerelateerde gebieden. De zenuw hoeft niet compleet te worden afgeklemd om klachten te veroorzaken. Een constante zeer lichte druk van de scheve wervel kan de spinale zenuw al irriteren.


Op de afbeelding van de wervelkolom kun je zien welke storingen een verschoven wervel kan geven. De genoemde verstoringen zijn samengesteld uit ervaringen van de mensen die met de Dorn-methode werken.